Sådan dyrker man isopplanter

Indholdsfortegnelse:

Sådan dyrker man isopplanter
Sådan dyrker man isopplanter

Video: Sådan dyrker man isopplanter

Video: Sådan dyrker man isopplanter
Video: Plant Care Tips : How to Grow Ice Plant (Lampranthus) 2024, Kan
Anonim

Isop (Hysoppus officinalis) er en attraktiv blomstrende urt, der almindeligvis dyrkes for sine smagfulde blade. At dyrke en isopplante er nemt og er en dejlig tilføjelse til haven. Piggene af blå, lyserøde eller røde blomster er også gode til at tiltrække vigtige bestøvere til landskabet.

At dyrke isop som en haveplante

Selv om de fleste isopplanter dyrkes i urtehaver, har de også deres plads i blomsterhaver som kantplanter. Isop er også en fantastisk kantplante, når den dyrkes i massevis, men vidste du, at isopplanter også kan dyrkes i beholdere?

Når du dyrker isop i beholdere, skal du sørge for, at potten er stor nok til at rumme de store rodsystemer. Isopplanter foretrækker at blive dyrket i områder med fuld sol eller delvis skygge. De har brug for veldrænet jord, lidt på den tørre side, tilsat organisk materiale.

Sådan planter man isopfrø

Den mest almindelige måde at plante isop på er ved at så frø. Så isopfrø indendørs eller direkte i haven omkring otte til 10 uger før den sidste frost. Plant isop lige under jordens overflade eller omkring en kvart tomme (0,6 cm.) dyb. Isopfrø tager norm alt mellem 14 og 21 dage om at spire og kan transplanteres (hvis de sås indendørs) i haven efter truslen omfrost er slut i foråret. Plads isopplanter omkring 6 til 12 tommer (15-30 cm.) fra hinanden.

Når blomstringen er ophørt, og frøkapslerne er helt tørret, kan de indsamles og opbevares til dyrkning af isop næste sæson. I nogle områder vil isopplanter dog let selvså. Derudover kan planterne deles om efteråret.

Høst og beskæring af isopplanter

Hvis man dyrker isop til brug i køkkenet, er den bedst at bruge frisk. Den kan dog tørres eller fryses og opbevares til senere brug. Når du høster en isopplante, skal du skære den om morgenen, når dug er tørret. Hæng planterne på hovedet i små bundter til tørre i et mørkt, godt ventileret område. Alternativt kan du lægge bladene i en plastikpose, efter du har fjernet dem fra stænglerne og lægge dem i fryseren, indtil de skal bruges.

Når du dyrker isop som haveplante, skal du klippe etablerede isopplanter kraftigt tilbage i det tidlige forår og igen efter blomstring for at forhindre dem i at blive for spinkle. Nedskæring af løvet fremmer også buskede planter.

At dyrke isop som haveplante er ikke kun let, men det kan også tiltrække dyreliv som sommerfugle og kolibrier til haven. Derudover kan isopblade høstes til brug i salater, supper og andre retter.

Anbefalede: