Mangosteentræpleje - tips til dyrkning af mangostanfrugttræer

Indholdsfortegnelse:

Mangosteentræpleje - tips til dyrkning af mangostanfrugttræer
Mangosteentræpleje - tips til dyrkning af mangostanfrugttræer

Video: Mangosteentræpleje - tips til dyrkning af mangostanfrugttræer

Video: Mangosteentræpleje - tips til dyrkning af mangostanfrugttræer
Video: new technique of planting and propagating mangosteen trees from fruit.#growingfruits #garden 2024, Kan
Anonim

Der er mange virkelig fascinerende træer og planter, som mange af os aldrig har hørt om, da de kun trives på bestemte breddegrader. Et sådant træ kaldes mangostan. Hvad er en mangostan, og er det muligt at formere et mangostantræ?

Hvad er mangosteen?

En mangostan (Garcinia mangostana) er et ægte tropisk frugttræ. Det er ukendt, hvor mangostanfrugttræer stammer fra, men nogle antager, at tilblivelsen er fra Sunda-øerne og Molukkerne. Vilde træer kan findes i Kemaman, Malayas skove. Træet dyrkes i Thailand, Vietnam, Burma, Filippinerne og det sydvestlige Indien. Der er blevet gjort forsøg på at dyrke det i USA (i Californien, Hawaii og Florida), Honduras, Australien, det tropiske Afrika, Jamaica, De Vestindiske Øer og Puerto Rico med ekstremt begrænsede resultater.

Mangosteentræet er langsomt voksende, opretstående i habitatet med en pyramideformet krone. Træet vokser til mellem 20-82 fod (6-25 m.) i højden med næsten sort, flaget ydre bark og en gummiagtig, ekstremt bitter latex indeholdt i barken. Dette stedsegrønne træ har kortstilkede, mørkegrønne blade, der er aflange og blanke på toppen og gulgrønne og matte på undersiden. Nybladene er rosenrøde og aflange.

Blomster er 1 ½ -2 tommer (3,8-4 cm.) brede og kan være hankøn eller hermafrodit på det samme træ. Hanblomster bæres i klaser på tre til ni ved grenspidserne; kødfuld, grøn med røde pletter på ydersiden og gullig rød på indersiden. De har mange støvdragere, men støvknapperne bærer ingen pollen. Hermafroditblomster findes i spidsen af grenene og er gulgrønne omkranset med røde og har kort levetid.

Den resulterende frugt er rund, mørk lilla til rødlig lilla, glat og omkring 1 1/3 til 3 tommer (3-8 cm.) i diameter. Frugten har en bemærkelsesværdig roset i spidsen bestående af fire til otte trekantede, flade rester af stigmaet. Kødet er snehvidt, saftigt og blødt og indeholder muligvis ikke frø. Mangostanfrugten er rost for sin lækre, lækre, let syrlige smag. Faktisk omtales mangostanens frugt ofte som "dronningen af tropisk frugt."

Sådan dyrker man mangosteenfrugttræer

Svaret på "hvordan man dyrker mangostanfrugttræer" er, at du sandsynligvis ikke kan. Som tidligere nævnt er mange bestræbelser på at formere træet blevet forsøgt over hele kloden med lidt held. Dette tropiske kærlige træ er lidt kræsent. Det tolererer ikke temperaturer under 40 grader F. (4 C.) eller over 100 grader F. (37 C.). Selv planteskolefrøplanter dræbes ved 45 grader F. (7 C.).

Mangostaner er kræsne med hensyn til højde, luftfugtighed og kræver årlig nedbør på mindst 50 tommer (1 m.) uden tørke. Træer trives i dyb, rig organisk jord, men vil overleve isandholdigt muldjord eller lerholdigt kursusmateriale. Mens stående vand vil dræbe frøplanter, kan voksne mangostaner overleve og endda trives i områder, hvor deres rødder er dækket af vand det meste af året. De skal dog stå i læ for hård vind og s altstænk. Dybest set skal der være den perfekte storm af komponenter, når man dyrker mangostanfrugttræer.

Formering sker gennem frø, selvom eksperimenter med podning er blevet forsøgt. Frø er virkelig ikke ægte frø, men hypocotyler tuberkler, da der ikke har været nogen seksuel befrugtning. Frø skal bruges fem dage efter fjernelse fra frugt til formering og vil spire inden for 20-22 dage. Den resulterende frøplante er svær, hvis ikke umulig, at transplantere på grund af en lang, delikat pælerod, så den bør startes i et område, hvor den vil blive i mindst et par år, før du forsøger en transplantation. Træet kan frugte om syv til ni år, men mere almindeligt i 10-20 års alderen.

Mangostaner skal placeres med en afstand på 11-12 m fra hinanden og plantes i 4 x 4 x 4 ½ (1-2 m.) gruber, der er beriget med organisk materiale 30 dage før plantning. Træet har brug for et godt vandet sted; Tørt vejr lige før blomstringen vil dog give et bedre frugtsæt. Træer skal plantes i delvis skygge og fodres regelmæssigt.

På grund af den bitre latex, der udskilles fra barken, lider mangostaner sjældent af skadedyr og er ikke ofte plaget af sygdomme.

Anbefalede: