Plane Tree-kultivarer: Hvor mange forskellige platantræer er der

Indholdsfortegnelse:

Plane Tree-kultivarer: Hvor mange forskellige platantræer er der
Plane Tree-kultivarer: Hvor mange forskellige platantræer er der

Video: Plane Tree-kultivarer: Hvor mange forskellige platantræer er der

Video: Plane Tree-kultivarer: Hvor mange forskellige platantræer er der
Video: Why are there so many different types of planes 2024, April
Anonim

Hvad tænker du på, når du tænker på et platantræ? Gartnere i Europa kan fremtrylle billeder af Londons platantræer, der ligger langs byens gader, mens amerikanerne måske tænker på den art, de kender bedre, som platan. Formålet med denne artikel er at afklare forskellene mellem de mange typer platantræer. Fortsæt med at læse for at lære mere om de forskellige platantræsorter, du måske støder på.

Hvor mange forskellige platantræer er der?

“Plane tree” er navnet på en af de seks til ti arter (meningerne varierer om det nøjagtige antal) i slægten Platanus, den eneste slægt i familien Platanaceae. Platanus er en gammel slægt af blomstrende træer, med fossiler, der bekræfter, at den er mindst 100 millioner år gammel.

Platanus kerrii er hjemmehørende i Østasien, og Platanus orientalis (orientalsk platan) er hjemmehørende i det vestlige Asien og det sydlige Europa. De resterende arter er alle hjemmehørende i Nordamerika, inklusive:

  • Californien platan (Platanus racemosa)
  • Arizona platan (Platanus wrightii)
  • mexicansk platan (Platanus mexicana)

Den bedst kendte er sandsynligvis Platanus occidentalis, mere almindeligt omt alt som den amerikanske platan. EnDet definerende kendetegn, der deles mellem alle arterne, er ufleksibel bark, der knækker og brækker væk, efterhånden som træet vokser, hvilket resulterer i et plettet, afskallet udseende.

Er der andre typer platantræer?

For at gøre forståelsen af de forskellige platantræer endnu mere forvirrende, er London-platantræet (Platanus × acerifolia), der er så populært i europæiske byer, faktisk en hybrid, en krydsning mellem Platanus orientalis og Platanus occidentalis.

Denne hybrid har eksisteret i århundreder og er ofte svær at skelne fra sin forælder, den amerikanske platan. Der er dog et par vigtige forskelle. Amerikanske plataner vokser til en meget større moden højde, producerer individuelle frugter og har mindre udt alte lapper på deres blade. Fly, på den anden side, forbliver mindre, producerer frugter i par og har mere udt alte bladlapper.

Inden for hver art og hybrid er der også adskillige platantræ-kultivarer. Nogle populære omfatter:

  • Platanus × acerifolia 'Bloodgood', 'Columbia,' 'Liberty' og 'Yarwood'
  • Platanus orientalis 'Baker,' 'Berckmanii, ' og 'Globosa'
  • Platanus occidentalis 'Howard'

Anbefalede: