Temperaturstress i planter - hvordan påvirker temperaturen plantevæksten?

Indholdsfortegnelse:

Temperaturstress i planter - hvordan påvirker temperaturen plantevæksten?
Temperaturstress i planter - hvordan påvirker temperaturen plantevæksten?

Video: Temperaturstress i planter - hvordan påvirker temperaturen plantevæksten?

Video: Temperaturstress i planter - hvordan påvirker temperaturen plantevæksten?
Video: Effect of Temperature on Plants 2024, Kan
Anonim

Påvirker vejret plantevækst? Det gør den bestemt! Det er let at se, hvornår en plante er blevet nippet af frost, men høje temperaturer kan være lige så skadelige. Der er dog en betydelig forskel, når det kommer til temperaturstress i planter. Nogle planter visner, når kviksølvet begynder at stige, mens andre har det bedst i ekstremer, der ville efterlade svagere planter og tigge om nåde.

Hvordan påvirker temperaturen plantevæksten?

Høje temperaturer påvirker plantevæksten på mange måder. De mest åbenlyse er virkningerne af varme på fotosyntesen, hvor planter bruger kuldioxid til at producere ilt, og respiration, en modsat proces, hvor planter bruger ilt til at producere kuldioxid. Eksperter ved Colorado State University Extension forklarer, at begge processer stiger, når temperaturerne stiger.

Men når temperaturerne når ubehageligt høje grænser (som afhænger af planten), bliver de to processer ubalancerede. Tomater får f.eks. problemer, når temperaturen overstiger 36 C.

Temperaturens effekt på planter varierer meget og er påvirket af faktorer som eksponering for sollys, fugtdræning,højde, forskel mellem dag- og nattemperaturer og nærhed til omgivende klippestruktur (termisk varmemasse).

Påvirker temperaturen frøvækst?

Spiring er en mirakuløs begivenhed, der involverer en række faktorer, som omfatter luft, vand, lys og, selvfølgelig, temperatur. Spiringen stiger ved højere temperaturer - op til et punkt. Når frøene når de optimale temperaturer, hvilket afhænger af planten, begynder spiringen at falde.

Nogle plantefrø, herunder grøntsager fra den kølige sæson som salat og broccoli, spirer bedst ved temperaturer mellem 13-21 C., mens planter i den varme sæson, såsom squash og morgenfruer, spirer bedst, når temperaturer er mellem 70 og 85 grader F. (21-30 C.).

Så uanset om det er ekstrem varme eller kulde, påvirker temperaturen planter og deres vækst. Dette er en af grundene til, at det er vigtigt at tjekke en plantes hårdførhed og se, om den er kompatibel med netop din vækstzone. Når det gælder Moder Natur, kan du selvfølgelig ikke kontrollere vejret, selv når det dyrkes under optimale forhold.

Anbefalede: