Etrog Frugtinformation - Hvad er en etrog og pleje af citron

Indholdsfortegnelse:

Etrog Frugtinformation - Hvad er en etrog og pleje af citron
Etrog Frugtinformation - Hvad er en etrog og pleje af citron

Video: Etrog Frugtinformation - Hvad er en etrog og pleje af citron

Video: Etrog Frugtinformation - Hvad er en etrog og pleje af citron
Video: Could This Fruit Be the World’s Most Prized? 2024, April
Anonim

Af det store udvalg af tilgængelige citrusfrugter, en af de ældste, der dateres tilbage til 8.000 f. Kr., bærer etrogfrugter. Hvad er en etrog spørger du? Du har måske aldrig hørt om at dyrke etrogcitron, da det generelt er for surt til de fleste menneskers smagsløg, men det har en særlig religiøs betydning for jøder. Hvis du er fascineret, kan du læse videre for at finde ud af, hvordan man dyrker et etrogtræ og yderligere pleje af citron.

Hvad er en Etrog?

Oprindelsen af etrog eller gul citron (Citrus medica), er ukendt, men den blev almindeligvis dyrket i Middelhavet. I dag dyrkes frugten primært på Sicilien, Korsika og Kreta, Grækenland, Israel og nogle få af de central- og sydamerikanske lande.

Selve træet er lille og buskagtigt med ny vækst og blomster med lilla farvetoner. Frugten ligner en stor, aflang citron med en tyk, ujævn skal. Frugtkødet er lysegult med masser af frø og som nævnt en meget syrlig smag. Duften af frugten er intens med et strejf af violer. Etrogens blade er aflange, let spidse og takkede.

Etrog citroner dyrkes til den jødiske høstfest Sukkot (løvefesten eller løvhyttefesten), som er en bibelskferie fejret på den 15. dag i Tishrei-måneden efter Yom Kippur. Det er en syv-dages helligdag i Israel, andre steder otte dage, og fejrer israelitternes pilgrimsrejse til templet i Jerusalem. Det antages, at frugten af etrogcitronen er "frugten af et pænt træ" (3 Mosebog 23:40). Denne frugt er højt værdsat af opmærksomme jøder, især frugt, der er fejlfri, som kan sælges for $100 eller mere.

Mindre end perfekt etrogfrugt sælges til kulinariske formål. Skallerne kandiseres eller bruges i konserves samt smagsgivere til desserter, alkoholiske drikke og andre s alte retter.

Sådan dyrker man et etrogtræ og plejer citron

Som de fleste citrustræer er etrogen følsom over for kulde. De kan overleve korte udbrud af frysende temperaturer, selvom frugten sandsynligvis vil blive beskadiget. Etrogtræer trives i subtropiske til tropiske klimaer. Igen, som med andre citrusfrugter, kan dyrkning af etrogcitron ikke lide "våde fødder."

Formering sker via podninger og frø. Etrogcitron til brug i jødiske religiøse ceremonier kan dog ikke podes eller knoppes på andre citrusgrundstammer. Disse skal dyrkes på deres egne rødder eller fra frø eller stiklinger, der stammer fra bestande, der vides aldrig at være blevet podet.

Etrogtræer har ondsindet skarpe pigge, så vær forsigtig, når du beskærer eller transplanterer. Du vil sandsynligvis plante citrus i en beholder, så du kan flytte den indendørs, når temperaturen falder. Sørg for, at beholderen har drænhuller, så træets rødder ikke er gennemvåde. Holder du træet indendørs, skal du vande en eller to gange om ugen. Hvisdu holder etrogen udendørs, især hvis det er en varm sommer, vand tre eller flere gange om ugen. Reducer mængden af vand i vintermånederne.

Etrog citron er selvfrugtbar og bør bære frugt inden for fire til syv år. Hvis du ønsker at bruge din frugt til succot, skal du være opmærksom på, at du bør få din voksende etrogcitron kontrolleret af en kompetent rabbinsk myndighed.

Anbefalede: