Ferskenstenstyper - Hvad er halvfristensfersken, fristensfersken og clingstonefersken

Indholdsfortegnelse:

Ferskenstenstyper - Hvad er halvfristensfersken, fristensfersken og clingstonefersken
Ferskenstenstyper - Hvad er halvfristensfersken, fristensfersken og clingstonefersken

Video: Ferskenstenstyper - Hvad er halvfristensfersken, fristensfersken og clingstonefersken

Video: Ferskenstenstyper - Hvad er halvfristensfersken, fristensfersken og clingstonefersken
Video: Fresh Things: Clingstone vs. freestone peaches 2024, Kan
Anonim

Ferskner er medlemmer af rosenfamilien, blandt hvilke de kan tælle abrikoser, mandler, kirsebær og blommer som fætre. Indsnævring af deres klassificering kommer ned til typerne af sten i ferskner. Hvad er de forskellige ferskenstenstyper?

Hvad er ferskenstenstyper?

Fersken er kategoriseret baseret på forholdet mellem pit og ferskenkød. Med andre ord, hvor godt kødet hæfter sig til pit. Så vi har clingstone ferskner, freestone ferskner, og endda semi-freestone ferskner. Alle tre kan findes som hvide eller gule ferskner. Så hvad er forskellen mellem clingstone og freestone? Og hvad er halvfristensferskner?

Clingstone vs Freestone

Forskellen mellem clingstone og freestone ferskner er meget enkel. Du vil helt sikkert vide, hvis du skærer i en clingstone-fersken. Gruben (endocarp) vil klamre sig stædigt til kødet (mesocarp) af fersken. Omvendt er freestone ferskengruber nemme at fjerne. Faktisk, når en freestone fersken skæres i halve, vil pit falde frit fra frugten, når du vælter halvdelen. Ikke så med clingstone ferskner; du skal dybest set lirke pit ud frakød, eller skær eller nip rundt om det.

Clingstone-fersken er den første sort, der bliver høstet fra maj til august. Kødet er gult med stænk af rødt, når det kommer tættere på gruben eller stenen. Clingstones er søde, saftige og bløde - perfekt til desserter og foretrækkes til konserves og konserves. Denne type fersken findes ofte på dåse i sirup i supermarkedet i stedet for frisk.

Freestone ferskner spises oftest friske, simpelthen fordi pit er let at fjerne. Denne sort af fersken er moden omkring slutningen af maj til oktober. Du er mere tilbøjelig til at finde disse tilgængelige friske på dit lokale marked i stedet for clingstone-varianter. De er en lille smule større end clingstones, også fastere, men mindre søde og saftige. Alligevel er de lækre til konservering og bagning.

Hvad er halvfristensfersken?

Den tredje type ferskenstensfrugt kaldes semi-fristen. Semi-freestone ferskner er en nyere, hybridiseret sort af fersken, en kombination mellem clingstone og freestone ferskner. På det tidspunkt, hvor frugten er modnet, er den primært blevet til fristen, og gruben skulle være ret let at fjerne. Det er en god almen fersken, velegnet til både at spise frisk såvel som til konservering eller bagning med.