Brødfrugtdyrkning - hvor vokser brødfrugt og plejer brødfrugttræer

Indholdsfortegnelse:

Brødfrugtdyrkning - hvor vokser brødfrugt og plejer brødfrugttræer
Brødfrugtdyrkning - hvor vokser brødfrugt og plejer brødfrugttræer

Video: Brødfrugtdyrkning - hvor vokser brødfrugt og plejer brødfrugttræer

Video: Brødfrugtdyrkning - hvor vokser brødfrugt og plejer brødfrugttræer
Video: How to Grow Breadfruit Trees 2024, Kan
Anonim

Selv om vi ikke dyrker dem her, er det for køligt, pleje og dyrkning af brødfrugttræer praktiseres i vid udstrækning i mange tropiske kulturer. Det er en vigtig kilde til kulhydrater, en fast bestanddel i store dele af troperne, men hvad er en brødfrugt, og hvor vokser brødfrugt?

Hvad er en brødfrugt?

Brødfrugt (Artocarpus altilis) er hjemmehørende i det malaysiske øhav og opnåede en vis anerkendelse på grund af dets tilknytning til kaptajn Blighs berømte skib, Bounty, i 1788. Ombord på Bounty var tusindvis af brødfrugttræer på vej til øerne i Vestindien. Frugten dyrkes i det sydlige Florida i USA eller importeres fra Vestindien, især Jamaica, fra juni til oktober, nogle gange året rundt, og findes på lokale specialmarkeder.

Brødfrugttræet når en højde på omkring 85 fod (26 m.) og har store, tykke blade med dybt hak. Hele træet giver en mælkeagtig saft kaldet latex, når det skæres, hvilket er nyttigt til en række ting, især bådtætning. Træerne har både han- og hunblomster, der vokser på det samme træ (enbo). Hanblomster kommer først, efterfulgt af hunblomster, der bestøves et par dagesenere.

Den resulterende frugt er rund til oval, 6 til 8 tommer (15-20 cm.) lang og omkring 8 tommer (20 cm.) på tværs. Huden er tynd og grøn, modner gradvist til mere lysegrøn med nogle rødbrune områder og plettet med uregelmæssige polygonformede knopper. Ved modenhed er frugten hvid indeni og stivelsesholdig; når den er grøn eller under moden, er frugten hård og stivelsesholdig som en kartoffel.

Brødfrugt bruges for det meste som en grøntsag og har, når den er tilberedt, en moskusagtig, frugtagtig smag og alligevel ekstremt mild, der egner sig godt til dristige retter såsom karryretter. Moden brødfrugt kan have en tekstur som moden avocado eller være lige så flydende som moden brieost.

Brødfrugttræfakta

Brødfrugt er en af de højst producerende fødevareplanter i verden. Et enkelt træ kan producere op til 200 eller endnu flere frugter på størrelse med grapefrugt pr. sæson. Produktiviteten varierer alt efter våde eller tørre dyrkningsområder. Frugten er rig på kalium og bruges meget som en kartoffel - den kan koges, dampes, bages eller steges. Læg brødfrugt i blød i ca. 30 minutter før brug for at fjerne den hvide, stivelsesholdige saft eller latex.

En anden interessant fakta om brødfrugttræet er, at det er nært beslægtet med "brødnødden" såvel som "jackfrugten". Denne ækvatoriale lavlandsart kan oftest findes under højder på 2.130 fod (650 m.), men kan ses i højder op til 5.090 fod (1550 m.). Den vil trives i enten neutral til alkalisk jord bestående af sand, sandet ler, ler eller sandet ler. Den tåler endda s altholdig jord.

De polynesiske folk transporterede rodstiklinger og luftlagsplanter over store havafstande, så henrykte var de med planten. Ikke alene var brødfrugt en vigtig fødekilde, men de brugte det lette, termitresistente træ til bygninger og kanoer. Den klæbrige latex produceret af træet blev ikke kun brugt som et fugemiddel, men også til at fange fugle. Træmassen blev lavet til papir og også brugt medicinsk.

Den traditionelle basis for det hawaiianske folk, poi, som er lavet af taro-rod, kan også erstattes med brødfrugt eller suppleres med det. Den resulterende brødfrugt-poi omtales som poi ulu.

For nylig har forskere opdaget tre forbindelser eller mættede fedtsyrer (caprinsyre, undecansyre og laurinsyre), der er mere effektive til at frastøde myg end DEET. På trods af den historiske og kulturelle betydning af brødfrugt, fortsætter vi med at finde nye anvendelser for denne utroligt alsidige plante.

Anbefalede: