Latinske plantenavne - hvorfor bruger vi latinske navne til planter

Indholdsfortegnelse:

Latinske plantenavne - hvorfor bruger vi latinske navne til planter
Latinske plantenavne - hvorfor bruger vi latinske navne til planter

Video: Latinske plantenavne - hvorfor bruger vi latinske navne til planter

Video: Latinske plantenavne - hvorfor bruger vi latinske navne til planter
Video: How to understand Latin plant names - and why we need them 2024, Kan
Anonim

Der er så mange plantenavne at lære som det er, så hvorfor bruger vi også latinske navne? Og hvad er latinske plantenavne egentlig? Enkel. Videnskabelige latinske plantenavne bruges som et middel til at klassificere eller identificere specifikke planter. Lad os lære mere om betydningen af latinske plantenavne med denne korte, men søde botaniske nomenklaturvejledning.

Hvad er latinske plantenavne?

I modsætning til dets almindelige navn (som der kan være flere af), er det latinske navn for en plante unikt for hver plante. Videnskabelige latinske plantenavne hjælper med at beskrive både "slægten" og "arten" af planter for bedre at kunne kategorisere dem.

Nomenklatursystemets binomiale (to-navne) system blev udviklet af den svenske naturforsker Carl Linnaeus i midten af 1700-tallet. Han grupperede planter efter ligheder som blade, blomster og frugter, grundlagde en naturlig orden og navngav dem derefter. "Slægten" er den største af de to grupper og kan sidestilles med brugen af et efternavn som "Smith." For eksempel identificerer slægten en som "Smith", og arten ville være beslægtet med en persons fornavn, som "Joe."

Kombinering af de to navne giver os en unik betegnelse for denne persons individuelle navn, ligesom vi kombinerer "slægten" og "arten" videnskabelig latinplantenavne giver os en unik botanisk nomenklaturguide for hver enkelt plante.

Forskellen mellem de to nomenklaturer er, at i latinske plantenavne står slægten først og altid med stort. Arten (eller det specifikke epitet) følger slægtsnavnet med små bogstaver, og hele det latinske plantenavn er kursiv eller understreget.

Hvorfor bruger vi latinske plantenavne?

Brugen af latinske plantenavne kan være forvirrende for hjemmegartneren, nogle gange endda skræmmende. Der er dog en rigtig god grund til at bruge latinske plantenavne.

Latinske ord for en plantes slægt eller art er beskrivende termer, der bruges til at beskrive en bestemt plantetype og dens karakteristika. Brug af latinske plantenavne hjælper med at undgå forvirring forårsaget af de ofte modstridende og mange almindelige navne, en person kan have.

På binomiallatin er slægten et substantiv, og arten er et beskrivende adjektiv for det. Tag for eksempel Acer er det latinske plantenavn (slægt) for ahorn. Da der er mange forskellige typer ahorn, tilføjes et andet navn (arten) også for positiv identifikation. Så når den konfronteres med navnet Acer rubrum (rød ahorn), vil gartneren vide, at han/hun ser på en ahorn med levende, røde efterårsblade. Dette er nyttigt, da Acer rubrum forbliver det samme, uanset om gartneren er i Iowa eller andre steder i verden.

Det latinske plantenavn er en beskrivelse af plantens egenskaber. Tag for eksempel Acer palmatum. Igen betyder 'Acer' ahorn, mens det beskrivende 'palmatum' betyder formet som en hånd,og det er afledt af 'platanoides', der betyder "ligner platantræet." Derfor betyder Acer platanoides, at du ser på en ahorn, der ligner platantræet.

Når en ny plantestamme udvikles, har den nye plante brug for en tredje kategori for yderligere at beskrive dens enestående egenskab. Dette tilfælde er, når et tredje navn (plantens kultivar) føjes til det latinske plantenavn. Dette tredje navn kan repræsentere udvikleren af kultivaren, oprindelsesstedet eller hybridiseringen eller et specifikt unikt kendetegn.

Betydningen af latinske plantenavne

Til hurtig reference indeholder denne botaniske nomenklaturvejledning (via Cindy Haynes, Dept. of Horticulture) nogle af de mest almindelige betydninger af latinske plantenavne, der findes i populære haveplanter.

Farver
alba White
ater Sort
aurea Golden
azur Blå
chrysus Yellow
coccineus Scarlet
erythro Rød
ferrugineus Rusty
haema Blodrød
lacteus Milky
leuc White
lividus Blågrå
luridus Bleggul
luteus Yellow
nigra Sort/mørk
puniceus Rød-lilla
purpureus Lilla
rosea Rose
rubra Rød
virens Grøn
Oprindelse eller levested
alpinus Alpine
amur Amur-floden – Asien
canadensis Canada
chinensis Kina
japonica Japan
maritima Sea side
montana Bjerge
occidentalis Vest – Nordamerika
orientalis Øst – Asien
sibirica Sibirien
sylvestris Woodland
virginiana Virginia
Form eller Vane
contorta Twisted
globosa Afrundet
gracilis Graceful
maculata Spotted
magnus Large
nana Dwarf
pendula Weeping
prostrata Creeping
reptans Creeping
Almindelige rodord
anthos Blomst
brevi Kort
fili Trådlignende
flora Blomst
folius Løv
grandi Large
hetero Diverse
laevis glat
lepto Slender
makro Large
mega Big
micro Small
mono Single
multi Many
phyllos Løv/Løv
platy Flat/Bred
poly Many

Selv om det ikke er nødvendigt at lære videnskabelige latinske plantenavne, kan de være til væsentlig hjælp for gartneren, da de indeholder oplysninger om specialiserede egenskaber blandt lignende plantearter.

Resources:

hortnews.extension.iastate.edu/1999/7-23-1999/latin.html

web.extension.illinois. edu/state/newsdetail.cfm?NewsID=17126

digitalcommons.usu.edu/cgi/viewcontent.cgi?referer=&httpsredir=1&article=1963&context=extension_histallhttps:// wimastergardener.org/article/whats-in-a-name-understanding-botanical-or-latin-names

Anbefalede: