Jernklorose: Afhjælpning af en jernmangel i planter

Indholdsfortegnelse:

Jernklorose: Afhjælpning af en jernmangel i planter
Jernklorose: Afhjælpning af en jernmangel i planter

Video: Jernklorose: Afhjælpning af en jernmangel i planter

Video: Jernklorose: Afhjælpning af en jernmangel i planter
Video: We've Changed How We're Treating Yellowing Foliage and It's Working! 🌿💪 // Garden Answer 2024, Kan
Anonim

Jernklorose påvirker mange slags planter og kan være frustrerende for en gartner. En jernmangel i planter forårsager grimme gule blade og til sidst død. Så det er vigtigt at korrigere jernklorose i planter. Lad os se på, hvad jern gør for planter, og hvordan man fikserer systemisk klorose i planter.

Hvad gør jern for planter?

Jern er et næringsstof, som alle planter har brug for for at fungere. Mange af plantens vitale funktioner, såsom enzym- og klorofylproduktion, nitrogenfiksering og udvikling og metabolisme er alle afhængige af jern. Uden jern kan planten simpelthen ikke fungere så godt, som den burde.

Symptomer på jernmangel hos planter

Det mest tydelige symptom på jernmangel i planter kaldes almindeligvis bladklorose. Det er her plantens blade bliver gule, men bladenes årer forbliver grønne. Typisk vil bladklorose starte ved spidsen af ny vækst i planten og vil til sidst arbejde sig hen til ældre blade på planten, efterhånden som manglen bliver værre.

Andre tegn kan omfatte dårlig vækst og bladtab, men disse symptomer vil altid være forbundet med bladklorosen.

Fiksering af jernklorose i planter

Sjældent er der jernmangel i planterforårsaget af mangel på jern i jorden. Jern er typisk rigeligt i jorden, men en række forskellige jordbundsforhold kan begrænse, hvor godt en plante kan komme til jernet i jorden.

Jernklorose i planter er norm alt forårsaget af en af fire årsager. De er:

  • Jordens pH er for høj
  • Jorden har for meget ler
  • Komprimeret eller alt for våd jord
  • For meget fosfor i jorden

Fiksering af jordens pH-værdi, der er for høj

Få din jord testet hos din lokale udvidelsestjeneste. Hvis jordens pH-værdi er over 7, begrænser jordens pH-værdi plantens evne til at få jern fra jorden. Du kan lære mere om at sænke jordens pH i denne artikel.

Korrigering af jord, der har for meget ler

Lerjord mangler organisk materiale. Manglen på organisk materiale er faktisk årsagen til, at en plante ikke kan få jern fra lerjord. Der er spor af næringsstoffer i organisk materiale, som planten har brug for for at tage jernet ind i rødderne.

Hvis lerjord forårsager jernklorose, betyder korrigering af en jernmangel i planter, at man arbejder med organisk materiale som tørvemos og kompost i jorden.

Forbedring af komprimeret eller alt for våd jord

Hvis din jord er komprimeret eller for våd, har rødderne ikke nok luft til korrekt at optage nok jern til planten.

Hvis jorden er for våd, bliver du nødt til at forbedre dræningen af jorden. Hvis jorden er komprimeret, kan det ofte være svært at vende dette, så andre metoder til at få jern til planten anvendes norm alt.

Hvis du ikke er i stand til at rettedræning eller omvendt komprimering, kan du bruge et chelateret jern som enten en bladspray eller et jordtilskud. Dette vil yderligere øge det tilgængelige jernindhold for planten og modvirke plantens svækkede evne til at optage jern gennem sine rødder.

Reduktion af fosfor i jorden

For meget fosfor kan blokere plantens optagelse af jern og forårsage bladklorose. Typisk er denne tilstand forårsaget af brug af en gødning, der er for høj i fosfor. Brug en gødning, der er lavere i fosfor (det midterste tal) for at hjælpe med at bringe jorden tilbage i balance.

Anbefalede: