Planter med "urt" i deres navn - hvad er urtplanter

Indholdsfortegnelse:

Planter med "urt" i deres navn - hvad er urtplanter
Planter med "urt" i deres navn - hvad er urtplanter

Video: Planter med "urt" i deres navn - hvad er urtplanter

Video: Planter med
Video: Names of 10 herbs in English| herbs plant name 2024, April
Anonim

Lungeurt, edderkoppeurt og søvnurt er alle planter med én ting til fælles – suffikset "urt". Har du som gartner nogensinde spekuleret på "hvad er urteplanter?"

Har der så mange planter med urt i deres navn, burde der være en urtfamilie af planter. Alligevel er lungeurt en type borage, spiderwort tilhører Commelinaceae-familien, og sleepwort er en type bregne. Disse er tot alt ubeslægtede planter. Så hvad betyder urt?

Hvad er urteplanter?

Carolus Linnaeus, alias Carl Linnaeus, er krediteret for at udvikle det planteklassificeringssystem, vi bruger i dag. I 1700-tallet skabte Linnaeus formatet for binomial nomenklatur. Dette system identificerer planter og dyr ved et slægts- og artsnavn.

Før Linné var planter grupperet forskelligt, og det var sådan, ordet "urt" blev almindeligt brugt. Wort er en afledning af ordet "wyrt", et gammelt engelsk ord, der betyder plante, rod eller urt.

Suffikset urt blev givet til planter, som længe blev anset for at være gavnlige. Det modsatte af en urt var et ukrudt, såsom ragweed, knotweed eller milkweed. Ligesom i dag refererede "ukrudt" til uønskede typer planter (selvom det ikke altid er tilfældet).

Planter med "urt" i deres navn

Nogle gange fik planter suffikset "urt", fordide lignede en del af menneskets anatomi. Leverurt, lungeurt og blæreurt er sådanne planter. Teorien var, at hvis en plante lignede en kropsdel, så måtte den være god for det pågældende organ. Det er let at se fejlen i den tankegang, især når man tænker på, at leverurt, lungeurt og blæreurt har giftige egenskaber og ikke helbreder lever-, lunge- eller blæresygdomme.

Andre planter fik "urte"-slutningen, da de blev betragtet som lægeplanter, der blev brugt til behandling af specifikke symptomer. Selv i moderne tid virker formålet med feberurt, fødselsurt og blåurt selvforklarende.

Ikke alle medlemmer af urtefamilien af planter har navne, der klart identificerer deres foreslåede anvendelse. Lad os overveje spiderwort. Uanset om den er opkaldt efter plantens edderkoplignende form eller dens silkebløde saftstrå, er denne smukke blomstrende plante bestemt ikke et ukrudt (vel, ikke altid alligevel). Det var heller ikke medicin mod edderkopper. Det blev brugt til behandling af insektstik og insektbid, som formodentlig omfattede dem, der blev påført af spindlere.

St. John's wort er en anden hovedskraber. Opkaldt efter en af Jesu tolv apostle, har denne plante fået sit "urte" navn fra den tid på året, hvor den blomstrer. Denne urteagtige staude, som er blevet brugt i århundreder til behandling af depression og psykiske lidelser, udsender gule blomster omkring tidspunktet for sommersolhverv og Sankt Johannes dag.

Vi ved måske aldrig, hvordan eller hvorfor alle planterne med urt i deres navn fik deres betegnelse, som hornurt. Eller for den sags skyld, vil vi virkelig gerne detVed du, hvad vores forfædre i havearbejde tænkte, da de uddelte navne som brystvort, trofæurt og drageurt?

Heldigvis for os begyndte mange af disse navne at gå ud af brug i løbet af 1700-tallet. Det kan vi takke Linnaeus og binomial nomenklatur for.

Anbefalede: