Hvad er kinesiske artiskokker: Dyrkning og pleje af kinesiske artiskokker

Indholdsfortegnelse:

Hvad er kinesiske artiskokker: Dyrkning og pleje af kinesiske artiskokker
Hvad er kinesiske artiskokker: Dyrkning og pleje af kinesiske artiskokker

Video: Hvad er kinesiske artiskokker: Dyrkning og pleje af kinesiske artiskokker

Video: Hvad er kinesiske artiskokker: Dyrkning og pleje af kinesiske artiskokker
Video: Harvesting Yacon Tubers and Chinese Artichokes aka Crosne at the Community Garden 2024, April
Anonim

Den kinesiske artiskokplante giver en lille knold, som er populær i det asiatiske køkken. Uden for Asien, hvor den ofte findes syltet, er kinesiske artiskokplanter sjældenheder. Importeret til Frankrig går planten oftere under navnet Crosne, opkaldt efter den franske landsby, den oprindeligt blev dyrket i.

I dag kan crosnes (eller chorogi) findes i specialgourmetbutikker og eksklusive restauranter med en pris, der matcher, men du kan også dyrke din egen. Læs videre for at lære, hvordan du dyrker, og hvornår du skal høste kinesiske artiskokker.

Hvad er kinesiske artiskokker?

Den kinesiske artiskokplante (Stachys affinis) er en flerårig rodfrugt, der findes i myntefamilien. Ligesom mynteplanter har kinesisk artiskok en tilbøjelighed til at vokse åndssvagt og kan nemt overhale et haveområde.

De har løv, der ligner bladene af grøn mynte på lavtvoksende planter, der er hårdføre til zone 5. Brugt både som kulinarisk urt og lægeplante, dyrkes det meste af kinesisk artiskok til de lækre knolde, som kan spises frisk eller kogt og har en nøddeagtig smag, der ligner vandkastanje eller jicama.

I midten til sensommeren er de bittesmå planter dekoreret med dejlig pink tillilla blomsterpigge.

Sådan dyrker man kinesiske artiskokker

Kinesiske artiskokplanter dyrkes til de små knolde, de producerer, kaldet crosnes, som er blevet lidt af en kulinarisk sensation. Disse knolde er tidskrævende at høste og har en meget kort holdbarhed, når de først er gravet op, hvilket bidrager til deres sjældenhed og høje pris.

På trods af deres sunde prismærke har crosnes et væld af anvendelsesmuligheder. De kan spises friske ud af hånden som en gulerod, smidt i salater eller koges i supper, steges, sauteres eller dampes.

Heldigvis er dyrkning af kinesisk artiskok en simpel sag. Planterne foretrækker veldrænet jord i fuld sol. Jorden skal dog holdes fugtig og muldet. På grund af dens invasive tendenser, plant kinesisk artiskok i et område væk fra andre planter. Foråret er et godt tidspunkt at plante knoldene på.

Hvornår skal man høste kinesisk artiskok

Kinesiske artiskokplanter tager omkring fem til syv måneder at udvikle knolde. De er klar til at høste når som helst i løbet af efteråret og vinteren, når planten er i dvale.

Topvæksten kan blive dræbt tilbage af frost, men selve knoldene er ret hårdføre og kan efterlades under jorden til senere høst. Løft knoldene, som du ville gøre kartofler. Det er næsten umuligt at finde alle knoldene, men efterladte knolde vil vokse i den efterfølgende sæson.

Kinesisk artiskokdyrkning er ekstremt enkel, og fordi planten er en flerårig plante, vil den give gartneren mange års lækre knolde. Selvom det kan være invasivt, kan plantens størrelse blive retarderet på høsttidspunktetved blot at trække den op.

Anbefalede: