Hvad er en gartneribønne: Sådan dyrker man franske gartneribønner

Indholdsfortegnelse:

Hvad er en gartneribønne: Sådan dyrker man franske gartneribønner
Hvad er en gartneribønne: Sådan dyrker man franske gartneribønner

Video: Hvad er en gartneribønne: Sådan dyrker man franske gartneribønner

Video: Hvad er en gartneribønne: Sådan dyrker man franske gartneribønner
Video: How to Grow Bush Beans - Ultimate Guide For High Yields 2024, Kan
Anonim

Er du en eventyrlysten type gartner? Kan du lide at dyrke nye grøntsager hvert år? Hvis dette er året for at prøve en ny type bønne, kan du overveje at dyrke franske gartneribønner. Disse alsidige bønner er en af de varianter, du skal prøve, du kan sætte på din gartner's bucket list.

Hvad er en havebønne?

Franske gartneribønner er ikke en specifik sort, men snarere en kategori eller type bønne. (Andre typer bønner omfatter snap-, lima- og sojabønner.) Havebønneplanter producerer lange, flade bælg med store, fyldige frø. De har en mild, nøddeagtig smag og en smuk farve.

De attraktive bønnebælg og fyldige frø er en af grundene til, at havebønner er populære blandt gartnere og hjemmekokke, især i Frankrig. Nogle gange kaldet tranebærbønner, producerer havebønneplanter bælg og bønnefrø, der varierer i farve fra hvid til cremefarvet med tranebærrøde pletter.

dyrkning af havebønner

Plantning og dyrkning af havebønner er ikke meget anderledes end at dyrke andre typer bønner. De fås i både stang- og buskvarianter. Som de fleste bønner er det bedst at vente, indtil jorden er blevet varmet om foråret, før den direktesåning af gartneribønner i haven. Så frø til en dybde på 2,5 cm.

Space frø 2 tommer (5 cm.) fra hinanden eller tynde, hvis det er nødvendigt, for at give planterne tilstrækkelig plads til at modnes. Stangvarianter skal bruge et espalier eller hegn for at klatre. Placér rækker af bønner af busktypen 24 til 26 tommer (61 til 66 cm) fra hinanden for at lette høsten.

Hvornår skal man plukke havebønner

Franske gartneribønner kan plukkes, når de er unge og møre og bruges som snapsebønner. De farverige bælg bliver hurtigt fibrøse, hvilket gør disse bønner mere populære til brug som afskalningsbønner. Afskalningsbønner høstes generelt, når bælgene er modne, men stadig grønne. Det tager de fleste varianter omkring 65 til 70 dage at modne.

På dette stadium er bønnen stadig frisk og mør og kræver ikke iblødsætning som tørrede bønner. Når bønnerne først er høstet, kan de let afskalles og tilberedes friske i en række forskellige retter. De bevarer en fast tekstur og er ideelle i gryderetter, supper og som baked beans.

Havnebønneplanter producerer generelt ikke det udbytte, man kan se i andre typer bønner. Men hvis gartnere finder ud af, at de har flere friske bønner, end de kan bruge, er der en række måder at bevare dem på. Havebrugsbønner kan tørres, dåse eller fryses. De kan også bruges i ungdomshåndværksprojekter, hvilket gør disse bønner lige så sjove, som de er lækre!

Anbefalede: