Brug af behåret karse som urter: Tips til at søge efter behåret karse-ukrudt

Indholdsfortegnelse:

Brug af behåret karse som urter: Tips til at søge efter behåret karse-ukrudt
Brug af behåret karse som urter: Tips til at søge efter behåret karse-ukrudt

Video: Brug af behåret karse som urter: Tips til at søge efter behåret karse-ukrudt

Video: Brug af behåret karse som urter: Tips til at søge efter behåret karse-ukrudt
Video: Foraging for Hairy Bittercress 2024, Kan
Anonim

Der er en god chance for, at der vokser behåret karse (Cardamine hirsuta) blandt dit haveukrudt eller mellem fortovsrevner. Du kender det måske under en række forskellige navne, f.eks. grå karse, landkarse, lammekarse, snæver, snapse eller skudt ukrudt.

Er behåret bitterkarse spiselig? Hvad du måske ikke er klar over, når du hakker eller trækker ukrudt, er, at selvom det kan ligne endnu en stædig angriber, har behåret bitterkarse faktisk en skarp, pebret smag og mange anvendelsesmuligheder i køkkenet. Hele planten er spiselig, inklusive blomsterne. Lad os lære at bruge behåret karse.

Identifikation af behåret karse som urter

Håret bitterkarse er ikke svær at få øje på. Den vokser i en basal roset, hvilket betyder, at de lyse grønne blade stråler ud fra plantens bund. Hver stilk har mellem fem og ni folderpar.

Denne vilde urt spirer om efteråret. Håret bitterkarse er en hårdfør, frost-tolerant plante, der forbliver grøn hele vinteren i de fleste klimaer. Små hvide blomster vises på opretstående, trådede stængler i det tidlige forår og fortsætter med at blomstre indtil efteråret.

Høst af behåret karse

Forsøge efter behåret karse kan være så simpelt som at gå ud i din baghave. For at høste behåret bitterkarse skal du bare tage fat i planten ved dens base og trække den op af jorden. Hvis du foretrækker det, kan du samle bladene i den ene hånd og klippe planten i bunden.

Sørg for ikke at høste behåret karse, hvis der er den mindste chance for, at den er blevet sprøjtet med herbicider. Husk, at de fleste gartnere ser planten som et irriterende ukrudt.

Håret bitterkarse-brug

Det er bedst at bruge behåret karse så hurtigt som muligt, fordi planten visner hurtigt. Mange mennesker foretrækker at snacke på det direkte fra marken, men du vil måske gerne skylle det hurtigt for at fjerne snavs og grus. Det kan være en god ide at kassere stilkene, som også har en tendens til at være bitre, deraf det almindelige navn.

Her er et par ideer til, hvordan man bruger behåret karse, men vi er sikre på, at der er mange flere:

  • Sandwich
  • supper
  • Salater
  • Som garniture
  • Rørt i yoghurt
  • Drysset over bagte kartofler
  • Inkorporer i varme pastaretter
  • Flyd et par blomster på gazpacho eller andre sommersupper
  • Steg et par kviste med rødbeder eller andre rodfrugter

Ansvarsfraskrivelse: Indholdet af denne artikel er kun til undervisnings- og havebrugsformål. Før du bruger eller indtager NOGEN urt eller plante til medicinske formål eller på anden måde, bedes du kontakte en læge, medicinsk urtelæge eller anden egnet professionel for råd.

Anbefalede: