Kartoffelhauls i kompost - Sådan komposteres kartoffelplantehauls

Indholdsfortegnelse:

Kartoffelhauls i kompost - Sådan komposteres kartoffelplantehauls
Kartoffelhauls i kompost - Sådan komposteres kartoffelplantehauls

Video: Kartoffelhauls i kompost - Sådan komposteres kartoffelplantehauls

Video: Kartoffelhauls i kompost - Sådan komposteres kartoffelplantehauls
Video: Как приготовить компост дома. Сайт "Садовый мир" 2024, Kan
Anonim

Da denne titel stødte på mit skrivebord fra min redaktør, var jeg nødt til at spekulere på, om hun havde stavet noget forkert. Ordet "haulms" fik mig til at ryste. Det viser sig, at "haulms" simpelthen er toppen, stilken og løvet på kartoffelplanten, og dette udtryk er almindeligt brugt blandt vores venner på tværs af dammen i Storbritannien. Spørgsmålet er i hvert fald, om det er i orden at kompostere kartoffelstød, og i så fald hvordan man komposterer kartoffelstød. Lad os finde ud af mere.

Kan du tilføje kartoffeltoppe til kompost?

Der ser ud til at være en vis debat om sikkerheden ved at kompostere kartoffelstød. Naturligvis nedbrydes kartoffelskud i kompost ligesom alt andet organisk stof.

Kartofler, tomater og peberfrugter er alle medlemmer af Solanaceae- eller Nightshade-familien og indeholder som sådan alkaloider, der kan være giftige. Gåden er, om kompostering af kartoffelhaul vil gøre den resulterende kompost giftig på en eller anden måde. Dette ser dog ikke ud til at være et problem, da komposteringsprocessen vil gøre alkaloiderne inaktive.

En anden grund til at stille spørgsmålstegn ved rigtigheden af kartoffelhad i kompost skyldes muligheden for at overføre sygdom. Dyrkende kartoffelhalm er almindeligvis ramt af svampe, såkompostering af dem kan rumme sygdom eller svampesporer, som ikke nedbrydes under komposteringscyklussen. Hvis du ved, at du ikke vil bruge den resulterende kompost med nogen Solanacea-afgrøder, er det sandsynligvis okay, men ikke alle af os kan planlægge præcis, hvor vores kompost ender. Der er da en risiko for at overføre sygdom til det efterfølgende års beplantninger.

Sidst er der ofte bittesmå knolde tilbage på planten, som, når de komposteres, trives i den varme, næringsrige bunke. Nogle mennesker kan lide disse frivillige, mens andre føler, at de kan fremme sygdom.

Sammenfattende svaret på "Kan du tilføje kartoffeltoppe til kompost?" er ja. Det er nok klogest kun at kompostere halm, der er sygdomsfri, og, medmindre du vil have vildfarne spuds i bunken, fjerne alle de små knolde, hvis det generer dig. Du vil gerne køre ret varm kompost, der vil gøre enhver potentiel sygdom inaktiv, men det er tilfældet med det meste.

Ellers ser det ud til, at der kan være en vis risiko, når man tilføjer kartoffelstød til kompostbeholderen, men det ser ud til at være minim alt. Hvis du er bekymret for at lægge kartoffelstød i din skraldespand, så "smid det ud, når du er i tvivl." Hvad mig selv angår, vil jeg fortsætte med at kompostere næsten alt organisk materiale, men vil tage fejl af forsigtighed og bortskaffe alle syge planter.

Anbefalede: