Timianformering - Sådan formerer du timianplanter

Indholdsfortegnelse:

Timianformering - Sådan formerer du timianplanter
Timianformering - Sådan formerer du timianplanter

Video: Timianformering - Sådan formerer du timianplanter

Video: Timianformering - Sådan formerer du timianplanter
Video: Potter om tomat 2024, Kan
Anonim

Timian er en urt gennemsyret af historie med en bred vifte af anvendelser, ikke mindst kulinariske. Timian blev brugt af oldtidens egyptere til balsamering, som røgelse af de tidligste grækere, som en ward mod mareridt og endda som en gave til at fremme mod blandt krigere i middelalderen. Med sådan et væld af applikationer er det et "must have" til urtehaven. Så hvordan formerer man timian?

Forplantning af timianplanter

Timianudbredelse kan opnås på en række måder. Det er en hårdfør lille plante, der oftest dyrkes for sin essens af thymol, som giver en tydelig smag til fødevarer i køkkener fra fransk (herbs de Provence) og libanesisk til italiensk, græsk, tyrkisk, portugisisk og endda Caribien. Denne urt kan spire fra frø med yderligere formering af timianplanter opnået via roddeling, stiklinger og endda lagdeling.

Timianfrøplantning

Timianplanter kan klare dybfrysende forhold og er tolerante over for tørke. Som sådan er de nemme urter at dyrke i de fleste regioner. Dette medlem af familien Labiatae (Thymus vulgaris) vil ikke kun trives i urtehaven, men klarer sig også godt i beholdere, og nogle sorter er særligt velegnede til trange områderblandt brolæggere i veltrampede terrasser eller gangbroer.

Timianplanter trives i varme, solrige områder med veldrænet jord (pH på 6,3) og bør sås med frø om foråret i en frøbakke eller direkte i haven. Hold unge planter fugtige og tynde til 15 cm fra hinanden. Timian er hårdfør i USDA-zonerne 5 til 9 og bliver omkring 31 cm høj for opretstående sorter og 10 til 12 tommer (25-31 cm.) på tværs.

Derefter vil planten i de fleste klimaer vokse som en flerårig plante, og når den først er etableret, kræver den meget lidt vanding og ingen gødning.

Rudende timianurter

Denne lille busklignende urt kan nemt deles eller formeres gennem stiklinger til supplerende planter. Forplanter sig fra roddeling i forårsmånederne. Del den lille busk i mindre sektioner, og sørg for, at hver sektion har rødder fastgjort til sig.

Stiklinger kan også tages sidst på foråret til formering af yderligere timianplanter. Tag din timianstikning ved en knude på stilken på et punkt, hvor bladene hæfter. Det er her rodformationerne er mest levedygtige. Fjern de nederste blade, og skub derefter den afskårne ende ned i en beholder med fugtig jordblanding, vermiculit eller perlit. Opbevar gryden på et varmt, skyggefuldt område, og opbevar den let fugtig.

Laglægning af timianplanter vil også resultere i en let formering af urten. Du skal blot bøje en stilk ned til jorden, fjerne bladene fra stilken og dække den med jord. Vand den bøjede sektion let ind. For at lette roden, skær en lille læsion lige under en knude på den begravede stilk. Moderplanten vilpleje den lagdelte sektion, indtil der dannes rødder på den bøjede stilk, hvorefter den kan skilles fra moderen, og voila, en helt ny timianplante dannes. På det tidspunkt kan planten flyttes ind i en beholder eller et andet område i haven.

Nyttig i potpourris og poser, som et antiseptisk middel, i kranse og blomsterarrangementer, såvel som i en række kulinariske kreationer fra eddike til urtesmør, fyld, supper, brød og teer, denne urt er en nem plante til at dyrke og formere og integreret i urtehaven.

Anbefalede: