Eksotiske haveurter - Tips til dyrkning af eksotiske urteplanter

Indholdsfortegnelse:

Eksotiske haveurter - Tips til dyrkning af eksotiske urteplanter
Eksotiske haveurter - Tips til dyrkning af eksotiske urteplanter

Video: Eksotiske haveurter - Tips til dyrkning af eksotiske urteplanter

Video: Eksotiske haveurter - Tips til dyrkning af eksotiske urteplanter
Video: Bunddækkeplanter - Få et effektivt bunddække i haven og undgå ukrudt 2024, Kan
Anonim

Hvis du leder efter noget ekstra krydderi i din urtehave, så overvej at tilføje eksotiske urter til haven. Fra italiensk persille, limetimian og lavendel til allehånde, merian og rosmarin er der uendelige muligheder for den eksotiske urtegartner. Eksotiske kulinariske urter er blevet dyrket og dyrket i hele verden, fra Middelhavet til troperne, deres alsidighed er uovertruffen. Eksotiske urter findes ikke kun mange steder, men de har nogle fantastiske kvaliteter, hvor mange af dem er ret tilpasningsdygtige og lette at dyrke indendørs uden lidt pleje. Lad os lære lidt mere om eksotiske urteplanter, som du kan dyrke i din have.

Sådan plejer du eksotiske urter

Næsten alle urter, eksotiske eller ej, kræver god dræning og masser af sol. Med tilstrækkeligt lys og temperatur kan du nemt dyrke en vellykket eksotisk urtehave indendørs eller udendørs. Mange urter, herunder eksotiske, trives i beholdere. En eksotisk container-dyrket urtehave kan tilbyde fleksibilitet i placeringsmuligheder og lignende.

Beholdere på det helt rigtige sted vil også gøre det lettere for andre at værdsætte de vidunderlige aromaer af eksotiske haveurter, for ikke at nævne deres smag. Husk på, at eksotiske urter ikke kan tåle kolde forhold ogskal bringes indenfor om vinteren, hvis de dyrkes udendørs. Sydvendte områder såsom solrige verandaer og vindueskarme er det bedste sted for container-dyrkede urter.

Nogle eksotiske urter at vokse

Her er nogle almindelige eksotiske urteplanter, som du kan dyrke i haven:

Kaffirlime– En tropisk hjemmehørende i Thailand, den grønne, stærkt smagsfulde skal af Kaffirlime er eftertragtet i mange sydøstasiatiske retter. Endnu mere aromatiske og intense smag er de friske blade, som kan bruges ligesom laurbærblade til at smage bouillon, supper og gryderetter.

Citrongræs– Et andet tropisk indfødt, citrongræs dyrkes også i vid udstrækning og bruges i det asiatiske køkken. De græsklædte stilke af denne eksotiske urt er dekorative i udseende med både en stærk citronsmag og behagelig citronduft, og tilføjer en forfriskende smag til supper, kylling og skaldyrsretter.

Ingefær– Adskillige ingefærvarianter kan også dyrkes i den eksotiske urtehave.

Blå lotus– Nogle eksotiske urter dyrkes også for deres smukke blomster ud over deres andre nyttige egenskaber. For eksempel er der den eksotiske egyptiske skønhed, blå lotus, fundet ved bredden af Nilen. De intense blå blomster dyrkes typisk til dekorative formål, men i nogle regioner bruges de også til medicinske formål.

Citronverbena– Duftende planter tilføjer en ekstra dimension til urtehavearbejde. Citronverbena har altid været værdsat for sine aromatiske olier og friske citronduft. Citronverbena producerer små blege-lavendelblomster og er en yndet prydplanteurt dyrket i mange haver.

Lavender– Lavendel er endnu en værdsat urt dyrket for sine stærke aromatiske egenskaber. Den kan også bruges i madlavningen til at tilføje lækre blomsternoter til en ret.

Ananassalvie– Ananassalvie har også en berusende duft. Indfødt til Middelhavet og Sydamerika, det ananasduftende løv af denne eksotiske urt er ulig nogen anden, og forvandler øjeblikkeligt din indendørs urtehave til en tropisk oase. Selvom det er almindeligt dyrket på grund af dets behagelige aromatiske løv, er de livlige røde blomster af ananassalvie også en dejlig garniture til sauter og salater.

Mynte– Forskellige arter af eksotiske mynte er også bredt tilgængelige og kan tilføje lokkende aromaer i urtehaven samt intens smag i mange retter. Lakridsmynte, for eksempel, giver ikke kun den eksotiske urtehave den dvælende aroma af lakridskonfekt, men den er fantastisk til madlavning eller te.

Timian – Timian er en anden bemærkelsesværdig middelhavsindfødt og en regelmæssig i mange urtehaver, men for en mere eksotisk flair, prøv at dyrke nogle af de mange sødt duftende sorter, som f.eks. lime eller citrontimian. Limetimian er en fantastisk bunddække, og bladene er citrusduftende, men det er en bedre prydurt, da den hverken har en citrussmag eller kulinarisk værdi. Til madlavning, prøv i stedet citrontimian. Denne eksotiske urt er fuld af citrussmag og både dufter og smager som citron. Den kan bruges som en erstatning for citronsaft, citronskal eller citronsmag.

græskoregano– Græsk oregano er meget brugt i mange italienske retter som smagsgiver til tomatsauce, pizza, fisk og salatdressing.

Andre bemærkelsesværdige eksotiske urter at dyrke, uanset om de dyrkes til kulinariske eller æstetiske formål, omfatter:

  • Verbena
  • vietnamesisk balsam
  • mexicansk koriander
  • thailandsk basilikum

Anbefalede: