At dyrke selvsående grøntsager – grøntsager, du ikke behøver at genplante

Indholdsfortegnelse:

At dyrke selvsående grøntsager – grøntsager, du ikke behøver at genplante
At dyrke selvsående grøntsager – grøntsager, du ikke behøver at genplante

Video: At dyrke selvsående grøntsager – grøntsager, du ikke behøver at genplante

Video: At dyrke selvsående grøntsager – grøntsager, du ikke behøver at genplante
Video: Top Self Seeding FREE & Easy Food Plants from the Vegetable Garden 2024, April
Anonim

Planter blomstrer, så de kan formere sig. Grøntsager er ingen undtagelse. Hvis du har en have, så ved du, hvad jeg taler om. Hvert år vil du finde tegn på selvsående grøntsager. For det meste er dette fantastisk, fordi der ikke er behov for at genplante, men andre gange er det mere som et interessant videnskabeligt eksperiment, som når to squash er krydsbestøvet, og den resulterende frugt er en mutant. Da selvsående grøntsager oftest er en velsignelse, kan du læse videre for en liste over grøntsager, du ikke behøver at plante om.

Om grøntsager der selv frø

De, der dyrker deres egen salat, kender til grøntsager, der selv frøs på egen hånd. Uvægerligt vil salaten boltre sig, hvilket blot betyder, at den går til frø. Bogstaveligt t alt kan du have set på salaten den ene dag og den næste har den milehøje blomster og skal frø. Resultatet, når vejret køler af, kan være nogle fine små salatstarter.

Årlige grøntsager er ikke de eneste, der sår selv. Biennaler som løg vil nemt selvså. Vildfarne tomater og squash, der tilfældigt er blevet smidt ind i kompostbunken, sår også ofte selv.

Grøntsager, du ikke behøver at genplante

Som nævnt er Alliums såsom løg, porrer og spidskål eksempler på selvsående grøntsager. Disse toårige overvintrer og om foråret blomstrer og producerer frø. Du kan enten samle dem eller lade planterne genså, hvor de er.

Gulerødder og rødbeder er andre biennaler, der selvsår. Begge vil selvså, hvis roden overlever vinteren.

De fleste af dine grøntsager såsom salat, grønkål og sennep vil boltre sig på et tidspunkt. Du kan fremskynde tingene ved ikke at høste bladene. Dette vil signalere planten til at gå til frø ASAP.

Radisser er også selvsående grøntsager. Lad radisen gå til frø. Der vil være flere bælg, som hver indeholder frø, som også faktisk er spiselige.

I varmere zoner med to vækstsæsoner kan frivillige af squash, tomater og endda bønner og kartofler overraske dig. Agurker, der skal modnes fra grøn til gul til nogle gange endda orange, vil til sidst briste og blive en selvsående grøntsag.

At dyrke selvsående grøntsager

Grøntsager, der selvsås, er en billig måde at maksimere vores afgrøder på. Bare vær opmærksom på et par ting. Nogle frø (hybrider) vil ikke vokse tro mod moderplanten. Dette betyder, at hybrid squash- eller tomatkimplanter sandsynligvis ikke vil smage noget som frugten fra den originale plante. Derudover kan de krydsbestøve, hvilket kan give dig en rigtig sej squash, der ligner en kombination mellem en vintergræskar og en zucchini.

Det er heller ikke ligefrem ønskeligt at få frivillige fra afgrøderester. at efterlade affald i haven for at overvintre øger chancerne for, at sygdomme eller skadedyr også overvintrer. Det er en bedre idé at gemme frø og såplante frisk hvert år.

Du behøver ikke vente på, at Moder Natur sår frøene. Hvis du helst ikke vil have en anden afgrøde i samme område, så hold øje med frøhovedet. Lige før den bliver for tør, klip den af moderplanten og ryst frøene over det område, hvor du vil have afgrøden til at vokse.

Anbefalede: