Kiwi plantebestøvning - er en kiwiplante selvbestøvende

Indholdsfortegnelse:

Kiwi plantebestøvning - er en kiwiplante selvbestøvende
Kiwi plantebestøvning - er en kiwiplante selvbestøvende

Video: Kiwi plantebestøvning - er en kiwiplante selvbestøvende

Video: Kiwi plantebestøvning - er en kiwiplante selvbestøvende
Video: Как выращивать, обрезать и собирать плоды киви — советы по садоводству 2024, Kan
Anonim

Kiwi-frugt vokser på store, løvfældende vinstokke, der kan leve mange år. Ligesom med fuglene og bierne kræver kiwier han- og hunplanter for at formere sig. Læs videre for at få flere oplysninger om bestøvning af kiwiplanter.

Er en kiwiplante selvbestøvende?

Det enkle svar er nej. Selvom nogle vinstokke bærer både han- og hunblomster på den samme plante, gør kiwier det ikke.

Hver individuel kiwi producerer enten pistillat- eller staminatblomster. De, der producerer pistillatblomster, kaldes hunplanter og bærer frugten. Det anbefales, at du planter en hanplante med udholdende blomster for hver otte hun-kiwiplanter. Dette sikrer god kiwi krydsbestøvning og frugtsætning.

Vigtigheden af kiwiplantebestøvning

Ved bestøvning er det meget vigtigt, at han- og hunrankerne plantes tæt sammen. Deres blomster skal også dukke op på samme tid. Pollen fra hanblomster er kun levedygtigt i et par dage efter, at blomsterne åbner sig. Hunblomster kan bestøves i en uge eller mere, efter de åbner.

Bestøvning er afgørende for kiwifrugter, da hver skal indeholde omkring 1.000 eller flere frø. Dårlig bestøvning kan efterlade dybe dale i frugten, hvor der ikke er nogenfrø overhovedet.

Hvornår blomstrer kiwier?

Kiwier blomstrer ikke det år, du planter dem. Efter al sandsynlighed vil de ikke blomstre før den tredje vækstsæson. Planter, der blev dyrket fra unge planter, vil tage endnu længere tid. Når dine kiwiranker er gamle nok til at blomstre, kan du forvente, at blomsterne dukker op i slutningen af maj.

pollinerende kiwiplanter

Du har mere arbejde at gøre, hvis du dyrker kiwi-vinstokke i et drivhus, da bier er de bedste naturlige bestøvere til kiwi-blomster. Hvis du regner med vindbestøvende kiwiplanter, vil du sandsynligvis blive skuffet over den lille frugt.

Bier er dog ikke altid praktiske til disse frugter. Kiwiplanter har ingen nektar til at tiltrække bier, så de er ikke biernes foretrukne blomst; du har brug for tre eller fire bistader for at bestøve en hektar kiwi. Bibestandene er også blevet svækket af varroabimiden.

Af disse grunde vender nogle avlere sig til kunstige bestøvningsmidler. Avlere håndbestøver kiwierne i hånden eller bruger maskiner udviklet til opgaven.

Den foretrukne mandlige bestøver er kultivaren 'Hayward.' Den er kendt for at producere store frugter. De mest populære hunkultivarer i Californien er 'California' og 'Chico.' 'Matua' er en anden meget brugt kultivar.

Anbefalede: