Usædvanlige spiselige planter: sjove og eksotiske grøntsager at prøve i haven

Indholdsfortegnelse:

Usædvanlige spiselige planter: sjove og eksotiske grøntsager at prøve i haven
Usædvanlige spiselige planter: sjove og eksotiske grøntsager at prøve i haven

Video: Usædvanlige spiselige planter: sjove og eksotiske grøntsager at prøve i haven

Video: Usædvanlige spiselige planter: sjove og eksotiske grøntsager at prøve i haven
Video: 10 Unusual Vegetables for Adventurous Gardeners 2024, Kan
Anonim

Havearbejde er en uddannelse, men når du ikke længere er nybegynder gartner, og spændingen ved at dyrke de sædvanlige gulerødder, ærter og selleri er blevet tyndere, er det tid til at dyrke nogle nye afgrøder. Der er masser af eksotiske og interessante grøntsager at plante, og selvom de måske er nye for dig, er usædvanlige spiselige planter blevet dyrket i tusinder af år, men de er måske lige faldet fra favor. Følgende afgrøder kan måske bare få dig begejstret for havearbejde igen ved at opdage nye grøntsager at dyrke.

Om dyrkning af nye afgrøder

Der er sandsynligvis hundredvis, hvis ikke flere, usædvanlige spiselige planter, der aldrig har fundet en plads i din have. Når du leder efter eksotiske grøntsager til at dyrke, skal du være sikker på, at de er velegnede til din USDA-hårdhedszone, og at du har den rigtige vækstsæson til en ny og usædvanlig afgrøde. Der kan være en grund til, at du aldrig har dyrket dragefrugt, f.eks., som er hårdfør overfor zone 9-11.

Interessante grøntsager at plante

Kan du lide østers, men bor du ikke i nærheden af havet? Prøv at dyrke salsify, også kendt som østersplanten. Denne kølige rodfrugt vokser ligesom en gulerod, men med den overraskende smag af enøsters.

En anden cool sæson-grøntsag, romanesco, ligner lidt en lysegrøn hjerne eller en krydsning mellem broccoli og blomkål. Det bruges faktisk ofte i stedet for sidstnævnte i opskrifter, der kræver blomkål og kan tilberedes ligesom blomkål.

Sunchoke, et medlem af solsikkefamilien, er en rodgrøntsag, der også omtales som jordskok med henvisning til dens artiskoklignende smag. Denne grøntsag fra den kølige sæson er en fantastisk kilde til jern.

Selleri er en anden rodfrugt, der ligner selleri, men der slutter lighederne. Mens knoldselleri er lavt i stivelse, bruges det på samme måder som kartoflen. Det er en biennale, der mere almindeligt dyrkes som enårig.

Nye-til-dig-grøntsager kan være eksotiske eller dem med et twist til klassiske afgrøder. Tag for eksempel sorte radiser. De ligner bare en radise, men i stedet for den muntre, røde farve er de sorte – perfekte til et lidt makabert crudités fad til Halloween. Der er også flerfarvede gulerødder, der kommer i nuancer af rød, gul og lilla. Eller hvad med at dyrke guldbeder med deres gule kød, eller chioggia-roer, som har lyserøde og hvide vandrette striber?

Gai Lan, eller kinesisk broccoli, kan koges omrørt eller sauteret og kan bruges i stedet for broccoli i de fleste opskrifter, selvom den har en let bitter smag.

Nye og usædvanlige frugter at prøve

For noget lidt mere eksotisk, prøv at dyrke usædvanlig frugt – som den førnævnte dragefrugt, en sød, skællende frugt med et overjordisk udseende, der er hjemmehørende i Mexicoog Central- og Sydamerika. Udråbt som en næringsrig superfood er dragefrugt medlem af kaktusfamilien og trives som sådan i tropiske til subtropiske himmelstrøg.

Cherimoya-frugt bæres af busklignende træer. Med sit søde cremede kød bliver cherimoya ofte omt alt som "creme æble" og har en smag, der minder om ananas, banan og mango.

Cucamelon er en let at dyrke plante, hvis frugt kan spises på et utal af måder - syltet, stegt eller spises frisk. Den yndige frugt (også kaldet musemelon) ligner en vandmelon på størrelse med en dukke.

Kiwano melon, eller gelémelon, er en spids, strålende orange eller gul frugt med et grønt eller gult indre. Sød og syrlig, Kiwano melon er hjemmehørende i Afrika og er velegnet til varmere klimaer.

Lychee ligner noget hindbær, men spises ikke på samme måde. Den rubinrøde hud er pillet tilbage for at afsløre sød, gennemskinnelig frugtkød.

Dette er blot et udpluk af de mange ekstraordinære afgrøder, der er tilgængelige for hjemmegartneren. Du kan gå vild eller holde den mere reserveret, men jeg foreslår, at du går vild. Når alt kommer til alt, handler havearbejde ofte om at eksperimentere, og at vente åh så tålmodigt på frugterne af dit arbejde er halvdelen af fornøjelsen.

Anbefalede: