Citrus i kompost: Kan du lægge citrusskræller i en kompostbunke

Indholdsfortegnelse:

Citrus i kompost: Kan du lægge citrusskræller i en kompostbunke
Citrus i kompost: Kan du lægge citrusskræller i en kompostbunke

Video: Citrus i kompost: Kan du lægge citrusskræller i en kompostbunke

Video: Citrus i kompost: Kan du lægge citrusskræller i en kompostbunke
Video: Can I Compost Orange Peels? 2024, Kan
Anonim

I de forløbne år anbefalede nogle mennesker, at citrusskaller (appelsinskaller, citronskaller, limeskaller osv.) ikke skulle komposteres. De anførte årsager var altid uklare og strakte sig fra citrusskaller i kompost ville dræbe venlige orme og insekter til det faktum, at kompostering af citrusskaller simpelthen var for meget af en smerte.

Vi er glade for at kunne rapportere, at dette er absolut falsk. Ikke alene kan du lægge citrusskræller i en kompostbunke, de er også gode for din kompost.

Kompostering af citrusskaller

Citrusskræller har fået et dårligt rap i komposteringen blandt andet på grund af, at det kan tage lang tid, før skrællen er nedbrudt. Du kan fremskynde, hvor hurtigt citrus i kompost nedbrydes ved at skære skrællen op i små stykker.

Den anden halvdel af, hvorfor citrusskaller i kompost engang blev ilde set, havde at gøre med, at flere kemikalier i citrusskaller bruges i organiske pesticider. Selvom de er effektive som pesticider, nedbrydes disse kemiske olier hurtigt og vil fordampe længe før du placerer din kompost i din have. Komposterede citrusskaller udgør ingen trussel mod de venlige insekter, der kan besøge din have.

At lægge citrusskaller i kompost kan faktisk være nyttigt for at holde ådselædere ude af dinkompostbunke. Citrusskaller har ofte en stærk lugt, som mange ådselæder ikke kan lide. Denne lugt kan til din fordel holde almindelige kompostskadedyr væk fra din kompostbunke.

Citrus i kompost og orme

Selv om nogle mennesker tror, at citrusskaller i vermikompost kan være skadelige for ormene, er dette ikke tilfældet. Citrusskaller vil ikke skade ormene. Når det så er sagt, vil du måske ikke bruge citrusskræller i din ormekompost, blot fordi mange slags orme ikke specielt kan lide at spise dem. Selvom det er uklart hvorfor, vil mange slags orme ikke spise citrusskaller, før de er delvist nedbrudt.

Da vermikompostering er afhængig af orme, der spiser det affald, du putter i deres skraldespand, ville citrusskaller simpelthen ikke fungere ved vermikompostering. Det er bedst at opbevare citrusskaller i den mere traditionelle kompostbunke.

Citrus i kompost og skimmel

Indimellem er der bekymring for at tilsætte citrusskaller til kompost på grund af det faktum, at penicillium-skimmel vokser på citrus. Så hvordan ville dette påvirke en kompostbunke?

Ved første øjekast ville det være et problem at have penicilliumskimmel i en kompostbunke. Men der er et par ting, du skal tage højde for, som ville mindske muligheden for dette problem.

  • For det første ville en velplejet kompostbunke simpelthen blive for varm til, at skimmelsvampen kunne overleve. Penicillium foretrækker et køligere miljø at vokse i, typisk mellem en gennemsnitlig køleskabstemperatur og stuetemperatur. En god kompostbunke skal være varmere end dette.
  • For det andet sælges de fleste kommercielt solgte citrusfrugter med en mildpåført antimikrobiel voks. Da penicilliumskimmel er et problem for citrusavlere, er dette standardmetoden til at forhindre vækst af skimmelsvamp, mens frugten venter på at blive solgt. Voksen på frugten er mild nok til ikke at påvirke hele din kompostbunke (fordi folk også skal komme i kontakt med den og måske spise den), men stærk nok til at forhindre skimmelsvamp i at vokse på overfladen af citrusfrugten.

Så det ser ud til, at skimmelsvamp på citrusskaller i kompost kun ville være et problem for folk, der bruger hjemmedyrket citrus og også bruger et passivt eller køligt komposteringssystem. I de fleste tilfælde bør opvarmning af din kompostbunke effektivt afhjælpe eventuelle fremtidige problemer med skimmelsvamp eller bekymringer.

Anbefalede: