What is Corn Smut - Tips til at forebygge og behandle corn Smut-sygdom

Indholdsfortegnelse:

What is Corn Smut - Tips til at forebygge og behandle corn Smut-sygdom
What is Corn Smut - Tips til at forebygge og behandle corn Smut-sygdom

Video: What is Corn Smut - Tips til at forebygge og behandle corn Smut-sygdom

Video: What is Corn Smut - Tips til at forebygge og behandle corn Smut-sygdom
Video: 🔥STOP these 6 Inflammation causing Foods [EAT this INSTEAD!]🔥 2024, Kan
Anonim

Alle ved, at den sødeste majs kommer direkte fra stilken, og det er derfor, så mange husgartnere sætter en lille plads til side til et par dusin aks af denne gyldne grøntsag. Desværre, hvis du dyrker majs, kan du også ende med at dyrke majssmudsgalder. Smuts af majs er en meget karakteristisk svamp, der får blade, frugter og silke til at danne store sølvfarvede eller grønlige galder. Der er registreret op til 20 procent tab på grund af majssvamp, men det betragtes stadig som en mindre majssygdom - og endda en delikatesse nogle steder.

Hvad er Corn Smut?

Majssmud er forårsaget af en svamp kaldet Ustilago zeae, som almindeligvis blæses på vinden fra en inficeret bestand til en ikke-inficeret majsbevoksning. Sporerne kan leve op til tre år, hvilket gør dem meget svære at ødelægge fuldstændigt. Svampen betragtes generelt som en opportunistisk svamp, der kun er i stand til at bevæge sig ind i dine majsplanters væv gennem beskadiget eller revet væv, men hvis de får en chance for at inficere, spilder de ingen tid.

Når Ustilago zeae-sporerne finder en åbning i din majs, tager det omkring 10 dage, før galderne kommer frem. Disse grimme vækster varierer i størrelse, men kan nå op til 13 cm på tværs med de mindre galdervises på blade og silkevæv, og de større bryder ud fra modne ører.

Selvom denne svamp ikke var, hvad du plantede eller engang håbede på, da du tænkte på at dyrke majs, betragtes den som en delikatesse i sig selv, så længe du høster majssmudsgalderne, mens de stadig er unge. I Mexico kalder de det cuitlacoche, og det bruges i madlavning på samme måde som en hvid svamp.

Treating Corn Smut Disease

Bekæmpelse af majssmuds kan være vanskelig, hvis ikke umulig, at eliminere, men du kan i det mindste minimere den eksponering, som din majs udsættes for svampen år efter år. Sørg altid for at rense alt majsrester i dit plaster, når det falder, da det kan rumme flere majssmudsporer. Hvis du fjerner gallerne, mens de stadig er unge, vil det også hjælpe med at reducere sporeeksponeringsniveauet.

Hvis du tidligere har haft majssmudsproblemer, kan det også hjælpe at prøve en mere modstandsdygtig variant af sukkermajs. Se efter de hvide majsvarianter før din næste majsplantning. Disse omfatter:

  • Argent
  • Strålende
  • Fantasia
  • Pristine
  • Seneca Sensation
  • Seneca Snow Prince
  • Seneca Sugar Prince
  • Sølvkonge
  • Sølvprins
  • Sommersmag 72W

Anbefalede: