Hvad er chelateret jern – hvordan og hvornår påføres jernchelater i haven

Indholdsfortegnelse:

Hvad er chelateret jern – hvordan og hvornår påføres jernchelater i haven
Hvad er chelateret jern – hvordan og hvornår påføres jernchelater i haven

Video: Hvad er chelateret jern – hvordan og hvornår påføres jernchelater i haven

Video: Hvad er chelateret jern – hvordan og hvornår påføres jernchelater i haven
Video: Iron Chelate Applications for Greenhouse Crops 2024, Kan
Anonim

Når du læser etiketterne på gødningsemballager, er du måske stødt på udtrykket "chelateret jern" og undret dig over, hvad det er. Som gartnere ved vi, at planter kræver nitrogen, fosfor, kalium og mikronæringsstoffer, såsom jern og magnesium, for at vokse ordentligt og producere sunde blomster eller frugter. Men jern er bare jern, er det ikke? Så præcis hvad er chelateret jern? Fortsæt med at læse for det svar og tips om, hvornår og hvordan du bruger chelateret jern.

Hvad er chelateret jern?

Symptomer på jernmangel hos planter kan omfatte klorotisk løv, hæmmet eller misdannet ny vækst og blad-, knop- eller frugtdråber. Norm alt udvikler symptomerne sig ikke mere end blot misfarvning af løvet. Jernmangel blade vil være grønne årede med en plettet gul farve i plantevævet mellem årerne. Løv kan også udvikle brune bladkanter. Hvis du har løv, der ser sådan ud, bør du give planten noget jern.

Nogle planter kan være mere tilbøjelige til at få jernmangel. Visse jordtyper, såsom lerjord, kalkholdig, overvandet jord eller jord med høj pH, kan forårsage, at tilgængeligt jern bliver låst eller utilgængeligt for planter.

Jern er en metalionsom kan reagere på ilt og hydroxid. Når dette sker, er jernet ubrugeligt for planter, da de ikke er i stand til at optage det i denne form. For at gøre jern let tilgængeligt for planter, bruges en chelator til at beskytte jernet mod oxidation, forhindre det i at udvaskes af jorden og holde jernet i en form, som planterne kan bruge.

Hvordan og hvornår man anvender jernchelater

Chelatorer kan også kaldes ferri-chelatorer. De er små molekyler, der binder sig til metalioner for at gøre mikronæringsstoffer, såsom jern, lettere tilgængelige for planter. Ordet "chelat" kommer fra det latinske ord "chele", som betyder hummerklo. Chelatormolekylerne omslutter metalioner som en tæt lukket klo.

At påføre jern uden en chelator kan være spild af tid og penge, fordi planterne muligvis ikke er i stand til at optage nok jern, før det bliver oxideret eller udvasket fra jorden. Fe-DTPA, Fe-EDDHA, Fe-EDTA, Fe-EDDHMA og Fe-HEDTA er alle almindelige typer chelateret jern, som du kan finde på gødningsetiketter.

Chelated jerngødning fås i pigge, pellets, granulat eller pulver. De to sidstnævnte former kan bruges som vandopløselig gødning eller bladsprøjtning. Pigge, granulat med langsom frigivelse og vandopløselig gødning bør påføres langs plantens dryplinje for at være mest effektiv. Bladkelateret jernspray bør ikke sprøjtes på planter på varme, solrige dage.

Anbefalede: