Information om parasitære planter - Lær om forskellige typer af parasitplanter

Indholdsfortegnelse:

Information om parasitære planter - Lær om forskellige typer af parasitplanter
Information om parasitære planter - Lær om forskellige typer af parasitplanter

Video: Information om parasitære planter - Lær om forskellige typer af parasitplanter

Video: Information om parasitære planter - Lær om forskellige typer af parasitplanter
Video: Biology Lesson Idea: Parasitic Plants | Twig 2024, Kan
Anonim

Ved juletid er en af vores varme og uklare traditioner at kysse under misteltenen. Men vidste du, at mistelten faktisk er en parasit, en der har potentialet til at være en ond trædræbende en? Det er rigtigt - bare en lille factoid at have i hoftelommen, hvis du har brug for en god undskyldning for at undslippe en feriesmooch. Mistelten er faktisk en af mange forskellige typer af parasitære planter derude. I betragtning af, at der findes over 4.000 arter af snylteplanter, skal du bruge oplysninger om parasitplanter for at hjælpe dig med at forstå det hele.

Hvad er parasitplanter?

Hvad er parasitære planter? Den simple forklaring er, at de er heterotrofe, hvilket betyder, at de er planter, der helt eller delvist er afhængige af andre planter for deres vand og ernæring. De er i stand til at suge disse ressourcer fra en anden plante, fordi de har modificerede rødder, kaldet haustoria, som trænger uopdaget ind i deres værts rørledning eller vaskulære system. Jeg sammenligner det med en computervirus, der låser sig fast på dit computersystem uopdaget og suger og dræner dine ressourcer.

Typer af parasitplanter

Der er mange forskelligetyper af parasitære planter, der findes. Klassificeringen af en parasitplante bestemmes i det væsentlige ved at give den en lakmustest på tværs af tre forskellige sæt kriterier.

Det første sæt kriterier bestemmer, om fuldførelsen af en parasitplantes livscyklus udelukkende er afhængig af dens tilknytning til en værtsplante. Hvis det er, betragtes planten som en obligatorisk parasit. Hvis planten har potentiale til at overleve uafhængigt af en vært, er den kendt som en fakultativ parasit.

Det andet sæt kriterier vurderer, hvilken type tilknytning parasitplanten har til sin vært. Hvis det f.eks. binder sig til en værts rod, er det en rodparasit. Hvis den hæfter sig til en værtsstamme, er den, du gættede rigtigt, en stængelparasit.

Det tredje sæt kriterier klassificerer parasitære planter efter deres evne til at producere deres eget klorofyl. Parasitære planter betragtes som holoparasitiske, hvis de ikke producerer klorofyl og udelukkende er afhængige af værtsplanten til ernæring. Disse planter er karakteristisk blege eller gule i udseende. Snylteplanter, der producerer deres eget klorofyl (og derfor er grønnere i farven), som henter noget næring fra en værtsplante, identificeres som hemiparasitære.

Mistelten, der er så kærligt beskrevet i denne artikels åbner, er en obligat stængelhemiparasit.

Snylteplanteskade

Det er vigtigt, at vi er opmærksomme på denne parasitære planteinformation, fordi skader på parasitære planter kan have alvorlige konsekvenser. Den hæmmede vækst og død, der rammer parasitternes værtsplanter, kan ske på en massivskalere og true vitale fødevareafgrøder eller endda forstyrre den følsomme balance i økosystemer og alle, der eksisterer i det.

Anbefalede: