Pleje af cayennepeber: Sådan dyrkes cayennepeberplanter

Indholdsfortegnelse:

Pleje af cayennepeber: Sådan dyrkes cayennepeberplanter
Pleje af cayennepeber: Sådan dyrkes cayennepeberplanter

Video: Pleje af cayennepeber: Sådan dyrkes cayennepeberplanter

Video: Pleje af cayennepeber: Sådan dyrkes cayennepeberplanter
Video: Daniel's Gartneri - Chiliplanter "Alt til chili dyrkning" 2024, April
Anonim

Vil du tilføje lidt krydderi til dit liv? Prøv at dyrke cayennepeber (Capsicum annuum 'Cayenne'). Cayennepeberplanter er også kendt som guinea-krydderi, ko-hornpeber, aleva eller fuglepeber, men omtales mere almindeligt som rød peber i pulverform, der bruges til at smage mad i en række forskellige køkkener og medicinsk.

Opkaldt efter den franske Guyana-by Cayenne, er cayennepeberplanter beslægtet med peberfrugter, jalapenos og andre peberfrugter med blot et strejf mere varme end sidstnævnte. På Scoville-skalaen er cayennepeber vurderet til 30.000-50.000 enheder - krydret, men ikke så meget det vil slå dine sokker af. Denne Capsicum-slægt er i natskyggefamilien af Solanaceae.

Sådan dyrker man cayennepeberplanter

At dyrke cayennepeberplanter kræver lidt varme. Chilier er for det meste flerårige i deres oprindelige habitat i subtropiske og tropiske områder. Hvis du bor i et område, der har en lang vækstsæson og meget sol, kan du så frø direkte i haven 10 til 14 dage før sidste frostdato.

I tempererede områder dyrkes chili som enårige, så når man starter cayennepeberplanter fra frø, er det bedst at gøre det indendørs eller i et drivhus. De er meget sarte og reagerer dårligt på alt for varmt eller koldt vejr. Så frøene i let, veldrænet jordmedium og opbevar på et solrigt sted ved en temperatur på mindst 60 grader F. (16 C.), indtil frøene spirer om 16 til 20 dage.

Plant de voksende cayennepeberfrøplanter i flade med en afstand på 5-8 cm fra hinanden eller i individuelle potter, og lad dem gradvist akklimatisere eller hærde til udendørstemperaturer. Generelt bør udplantning ske seks til otte uger efter frøene er sået, eller efter at al fare for frost er overstået, men hvis du vælger at omplante, før vejret er frostfrit, er det tilrådeligt at beskytte planterne med rækkedække, hot caps, og/eller transplanter peberfrugterne gennem sort plastik.

For at forberede transplantation af cayennepeberplanterne skal du ændre jorden med gødning eller organisk forbindelse, hvis det er nødvendigt, og undgå for meget nitrogen i et område med fuld sol til for det meste fuld eksponering. Plant dine peberbørn 18 til 24 tommer (46-61 cm.) fra hinanden i en række.

Care of Cayenne Peppers

Fugt jord er påkrævet til pleje af cayennepeber, men pas på ikke at overvande. Mættet jord, eller alt for tør jord for den sags skyld, kan få løvet til at gulne. Økologisk barkflis eller plastfolie hjælper med at reducere ukrudt og spare på vandet, men påfør ikke organisk barkflis, før jorden er opvarmet til 75 grader F. (24 C.). Cayennepeberplanter kan overvintre, hvis de beskyttes mod frost eller flyttes indenfor. Beskær planterne efter behov.

Cayennepeber vil være klar til at høste om cirka 70 til 80 dage. Når den er klar, vil cayennepeber være 4 til 6 tommer (10-15 cm.) lang og let trækkefra stænglen, selvom det virkelig er bedre at klippe fra planten, så du ikke forårsager skade. Nogle frugter vil være grønne, delvis grønne eller farvede og bør opbevares ved en temperatur på 55 grader F. (13 C.). Høsten vil foregå og fortsætte indtil efterårets første frost.

Cayennepeberbrug

Cayennepeber er uhæmmet i en række køkkener fra Cajun til mexicansk til forskellige asiatiske fødevarer. Cayennepeber kan bruges enten som et pulver i hele deres form i sådanne retter som Sichuan-mad med eddikebaserede saucer. Frugt fra planten tørres norm alt og formales eller pulpes og bages til kager, som igen males og sigtes til brug.

Frugten af cayennepeber er høj i vitamin A og indeholder også vitaminerne B6, E og C samt riboflavin, kalium og mangan. Cayennepeber har længe været brugt som et urtetilskud og er blevet nævnt så langt tilbage som i det 17. århundrede i bogen "Complete Herbal" af Nicholas Culpeper.

Anbefalede: