Hvad gør en varmemåtte – brug af en varmemåtte til frøplanter

Indholdsfortegnelse:

Hvad gør en varmemåtte – brug af en varmemåtte til frøplanter
Hvad gør en varmemåtte – brug af en varmemåtte til frøplanter

Video: Hvad gør en varmemåtte – brug af en varmemåtte til frøplanter

Video: Hvad gør en varmemåtte – brug af en varmemåtte til frøplanter
Video: How to use a heat mat for seedlings. When do you remove your seedlings for a heat mat? 2024, Kan
Anonim

Hvad er en varmemåtte til planter, og præcis hvad gør den? Varmemåtter har en grundlæggende funktion, som er at opvarme jorden blidt og dermed fremme hurtigere spiring og stærke, sunde frøplanter. De er nyttige til at rode stiklinger. Varmemåtter markedsføres også som formeringsmåtte eller frøplantevarmemåtter, men funktionen er den samme. Læs videre for mere information og lær, hvordan du bruger en varmemåtte til frøstart.

Hvad gør en varmemåtte?

De fleste frø spirer bedst i temperaturer mellem 70-90 F. (21-32 C.), selvom nogle, såsom græskar og andre vintergræskar, er mere tilbøjelige til at spire i jordtemperaturer mellem 85-95 F. (29-35°C). Mange vil slet ikke spire, hvis jordtemperaturen falder til under 10 C. eller over 35 C.

I mange klimaer er temperaturerne ikke konsekvent varme nok til at spire frø, især i slutningen af vinteren eller det tidlige forår, de bedste starttider for frø. Husk, at fugtig jord er køligere end lufttemperaturen, selv i et varmt rum.

Du kan blive rådet til at placere frøbakker i et solrigt vindue, men vinduer er ikke konstant varme i det tidlige forår, og de kan være meget kolde om natten. Varmemåtter, som brugermeget lidt elektricitet, producere blid, konstant varme. Nogle varmemåtter til planter har endda termostater til at justere varmen.

Sådan bruger du en varmemåtte

Placer en varmemåtte under frøbegyndelser, bakker eller endda individuelle potter. Vær tålmodig, da det kan tage et par dage for måtten at varme jorden op, især med dybe eller store potter.

Tjek jorden dagligt med et jordtermometer. Selv varmemåtter med termostater bør kontrolleres af og til for at sikre, at termostaterne er nøjagtige. Hvis jorden er for varm, hæver du bakken eller beholderen lidt med et tyndt stykke træ eller en grydelapp. Frøplanter kan blive svage og langbenede ved for meget varme.

Generelt bør du fjerne frøplanter fra varmen og stille dem under stærkt lys, kort efter at de spirer. Men hvis rummet er køligt, kan du overveje at holde frøplanterne på de varme måtter, indtil lufttemperaturen bliver varm. Du vil måske hæve beholderne lidt for at forhindre overophedning, som foreslået ovenfor. Tjek jordens fugtighed dagligt. Varm jord tørrer hurtigere ud end kølig, fugtig jord.

Anbefalede: