Hvorfor den gamle silphiumplante var så dyr

Indholdsfortegnelse:

Hvorfor den gamle silphiumplante var så dyr
Hvorfor den gamle silphiumplante var så dyr

Video: Hvorfor den gamle silphiumplante var så dyr

Video: Hvorfor den gamle silphiumplante var så dyr
Video: Volbeat - For Evigt ft. Johan Olsen (Lyric Video) 2024, Marts
Anonim

Hvad hvis der var en perfekt plante? En hvis stilke og rødder var lækre, uanset om de var stegt, sauteret eller kogt. En plante med de medicinske egenskaber til at behandle en række lidelser og blomster så aromatiske, at de lavede den mest lækre parfume. I oldtiden fandtes en sådan skat. Det var silphiumplanten.

Hvad er Silphium

Silphium, der menes at have været en fennikellignende plante tilhørende slægten Ferula, havde en hul stilk, små gule blomsterskærme og gyldne selleri-lignende blade. Dens kraftige rødder var dækket af sort bark, og de hjerteformede silphium frø er krediteret for at inspirere forbindelsen mellem hjerteformen og kærligheden.

I den gamle middelhavsverden havde denne plante mange anvendelsesmuligheder ud over mad, medicin og parfume. Saften fra silphiumplanten var et potent afrodisiakum og muligvis en effektiv præventionsmetode. Den tørrede saft blev revet og derefter brugt som krydderi til en række forskellige retter. Som foderplante blev silphium krediteret for at producere får, der havde mørt kød.

Også kendt som silphion, laserwort eller laser, denne plante blev værdsat af både gamle grækere og romere. Pund for pund, det kunne få prisen på sølv eller guld. Det var så højt værdsat, at Julius Cæsar opbevarede en gemmer af det i statskassen, og billedet af silphium blev indgraveret på gamle græske mønter.

The Mystery of Silphion

Selv om det var den mest kendte lægeplante i den gamle middelhavsverden, tror mange, at Silphium er uddød. Historiske beretninger rapporterer, at den sidste kendte silphionplante, der eksisterede, blev sendt til den romerske kejser Nero omkring år 50 e. Kr.

Silphium-planten var hjemmehørende i en 201 km lang strimmel land i det frugtbare højland Cyrenaica, en region i Libyen, der grænser op til Middelhavet. Af ukendte årsager mislykkedes forsøg på at dyrke silphium.

Moderne teorier foreslår flere muligheder for denne fiasko. Måske krævede silphium frø en særlig behandling for at spire. Eller ligesom huckleberries, kan silphium have spredt sig af underjordiske jordstængler, som ikke rodfæster, når de genplantes.

Det er også muligt, at denne meget værdsatte plante var en hybrid. Det hjerteformede silphiumfrø kan have været sterilt. Hvis hybridfrø spirer, får de sjældent afkom med de samme egenskaber som moderplanten.

Uanset årsagen skabte manglende evne til at dyrke denne plante et monopol på silphiumeksport til Europa. Dette skabte ikke kun rigdom for byen Cyrene, men drev også silphiums handelsværdi op, da efterspørgslen langt oversteg det begrænsede udbud af vilde planter.

Det menes, at overgræsning og overhøst førte til silphionplantens død. Alligevel føler nogle eksperter, at der stadig er håb om, at denne plante eksisterer. Når alt kommer til alt, er det muligt, at nogle få planter kunne have sluppet kløerne på gamle mennesker og sultne husdyr.

Hidtil har få videnskabelige undersøgelser fokuseret på plantenmangfoldighed i denne region i Libyen.

Så måske en dag vil denne rockstjerne af en plante blive genopdaget, og verden vil igen kende fordelene ved silphiumplanten.

Anbefalede: