Træpæling efter plantning - Hvornår skal man satse et nyt træ i landskabet

Indholdsfortegnelse:

Træpæling efter plantning - Hvornår skal man satse et nyt træ i landskabet
Træpæling efter plantning - Hvornår skal man satse et nyt træ i landskabet

Video: Træpæling efter plantning - Hvornår skal man satse et nyt træ i landskabet

Video: Træpæling efter plantning - Hvornår skal man satse et nyt træ i landskabet
Video: How to Stake a Tree 2024, April
Anonim

I mange år blev de, der plantede unger, lært, at det var vigtigt at sætte et træ efter plantning. Dette råd var baseret på ideen var, at et ungt træ havde brug for hjælp til at modstå vinden. Men træeksperter råder os i dag til, at træudsætning efter plantning kan og ofte gør mere skade på et træ. Skal jeg satse et træ, jeg planter? Svaret er norm alt ikke. Læs videre for at få mere at vide om spørgsmålet "at satse et træ eller ikke at satse et træ".

Behøver jeg at satse et træ?

Hvis du ser et træ i vinden, ser du det svaje. At svaje i vinden er normen, ikke undtagelsen, for træer, der vokser i naturen. I går satte folk rutinemæssigt træer, de plantede, for at støtte nyplantede træer. I dag ved vi, at de fleste nyplantede træer ikke kræver stakning og kan lide under det.

Når du prøver at beslutte dig for, om du vil satse et træ eller ej, skal du huske på oversigten. Undersøgelser har vist, at træer, der er efterladt til at danse i vinden, generelt lever længere, stærkere end træer, der er stukket, når de er unge. Selvom satsning i nogle tilfælde kan være nyttigt, er det norm alt ikke det.

Det er fordi udsatte træer investerer deres energi i at vokse sig højere frem for bredere. Det gør bunden af stammen svagere og hæmmer den dybe rodudvikling et træskal holde den oprejst. Udsatte træer producerer slanke stammer, der let kan knækkes af en stærk vind.

Hvornår skal man satse et nyt træ

At fælde et træ efter plantning er ikke altid skadeligt for træet. Faktisk er det nogle gange en rigtig god idé. Hvornår skal man satse et nyt træ? En overvejelse er, om du har købt et barrodstræ eller et med rodklump. Begge træer, der sælges som kugle-og-sække- og container-dyrkede, kommer med rodkugler.

Et træ med en rodkugle er tilstrækkeligt bundtungt til at stå højt uden en pæl. Et bart rodtræ er måske ikke det i starten, især hvis det er højt, og det kan have gavn af at satse. At stakke et træ efter plantning kan også være nyttigt i områder med kraftig vind, eller når jorden er lavvandet og dårlig. Korrekt placerede pæle kan også beskytte mod skødesløse plæneklippers sår.

Hvis du beslutter dig for at stikke træer efter plantning, så gør det korrekt. Indsæt pælene uden for, ikke gennem rodområdet. Brug to eller tre pæle og fastgør træet til dem med inderslanger fra gamle dæk eller nylonstrømper. Forsøg ikke at forhindre al træstammebevægelse.

Vigtigst er det, når du beslutter dig for spørgsmålet om "at satse et træ eller ej" til fordel for at satse, så overvåg træet godt. Tag et kig af og til på slipsene for at være sikker på, at de ikke er for stramme. Og fjern indsatsen i begyndelsen af den anden vækstsæson.

Anbefalede: